HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG A PENÉSZEDÉST ÉS MIT TEHETÜNK, HA MÁR A PROBLÉMA FELÜTÖTTE FEJÉT?

HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG A PENÉSZEDÉST ÉS MIT TEHETÜNK, HA MÁR A PROBLÉMA FELÜTÖTTE FEJÉT?

 

 

Szinte mottóként tekinthetünk erre a címre, mivel egyidejűleg találkozhatunk mindkét jelenséggel a hideg időnek köszönhetően.

 

MILYEN HATÁSA VAN A PENÉSZNEK KÖRNYEZETÜNKRE?

A penészgombák lebontják a közvetlen környezetükben található szerves anyagokat, ezzel az élelmiszerek megromlását vagy az épületek szerkezeti elemeinek meggyengülést okozhatják. Növekedésükhöz nedves környezet szükséges. A penészgombák és spóráik gyakorlatilag mindenütt ott vannak. A házipor egy részét a spóráik teszik ki. A lakásokban elsősorban a nyirkos, nedves helyeken tenyésznek, a fürdőszobában, konyhában, beázott helyiségekben, pincékben; különösen, ha ezeknek a helyiségeknek rossz a szellőzése.

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK:

 

1, Véglegesen megszüntetni nem lehet, mert spórái ott vannak mindenhol. NINCS CSODASZER!

 

2, Nedvesség és nyirkosság kell a penész szaporodásához, ez már részben kezelhető terület, amivel foglalkozni érdemes.

 

HOGYAN KEZELHETJÜK A PENÉSZES FELÜLETEKET?

 

Penészgátló adalékos falfestékekkel, fakonzerválókkal, szilikonokkal.

Ezek az adalékok pedig a biocidok. A biocidok olyan kémiai anyagok, mikroorganizmusok, amelyeket kártevő élőlények ellen használnak, hogy azokat elpusztítsa, károkozását bármely más módon megakadályozza. A biocid hatóanyagok jelentős része az ember és a környezet számára is veszélyes méreg.

Ezek a hatóanyagok megtalálhatók festékekben, növényvédő permetszerekben, vakolatokban egyaránt, de az EU ezen hatóanyagok mértékét és lebomlási idejét felettébb szigorúan szabályozza.

Mivel egységes EU-s szabályozás vonatkozik a biocidokra, így a hatóanyagok ugyanúgy viselkednek élelmiszereken és falakon egyaránt. A különbség a hordozó közeg típusa és a kapszulázott technológia, aminek köszönhetően hosszabb távú védelmet biztosít.

DE MENNYI IDEIG HATNAK A BIOCIDDAL GYÁRTOTT TERMÉKEK?

Maximum 3 hónap a törvényileg szabályozott lebomlási idő.

MIT ÍGÉRHETNEK A GYÁRTÓK?

  • Hogy a portéka megelőzi a penészgomba és algafoltok kialakulásáta képződött bevonaton
  • Hogy preventív céllal alkalmazható, ahol valószínűsíthető a penészgombák megjelenése
  • Hogy gátolja a falpenész kialakulását

JAVASOLJUK-E A BIOCIDOS TERMÉKEK HASZNÁLATÁT?

Vannak helyek és szituációk, ahol a technológia jelen állása szerint más megoldást nem lehet alkalmazni. Az ilyen felületekhez a Valmor penészgátló falfestéket szoktuk javasolni.

 

MESZELÉS A PENÉSZ MEGSZŰNTETÉSÉRE?

 

Városi legenda, de sajnos nem tartós megoldás. A természetes mész lúgos kémhatása miatt közismert fertőtlenítő szer, de a friss mész lúgossága jelentősen lecsökken fél év elteltével (ennyi idő kell míg az oltottmész mészkővé változik)

 

„Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport.” – (Oliver Cromwell)

 

A mi esetünkben a falak szárazon tartása lehet célravezető, és itt érkezünk el a hőhíd okán kialakult falpenészhez, melyre tökéletes megoldás lehet a VALMOR AIR FLOW Hőtükör-Festék.

 

  • azonnali és tartós megoldást nyújt a hőhíd okán kialakult falpenésszel szemben

 

  • csökkenti a hőveszteséget a falakon és a mennyezeten keresztül
  • megszünteti a falak hideg érzetét
  • egyenletesebb hőeloszlású falon a páralecsapódás mértéke csökken
  • nem gátolja a falak lélegzését

és ami talán a legfontosabb, nem tartalmaz biocidokat és tartós megoldást nyújt!

 

Ha csak kisebb felület kezelését szeretnéd elvégezni keresd az 1 literes kiszerelést mely 3 m2-re elegendő festéket tartalmaz. Ha pedig nagyobb falakat festenél keresd 20 és 40 m2-es csomagjainkat!

 

MIT TEHETÜNK, HA SALÉTROMOS A FAL?

 

A nem “természetesen” keletkező pára a falakon keresztül kerülhet a szobánkban. Ez a talaj, vagy beázás felől érkező nedvesség amint eléri a téli meleg fűtött szobát, elpárolog. A víz útja során a talajból és falakból ásványi sókat old magába, amikor a szoba melegebbik falához érkezik (télen bent, nyáron kint) elpárolog, a só kicsapódik a felületen, ezt nevezik salétromnak.

Amikor só kristályok keletkeznek, akkor megnő a térfogatuk. Ez a térfogat növekedés málasztja le a festéket a falról, majd a glettelést és a vakolatot, és végül a téglát is.

Jelen technika állás szerint nincs olyan anyag ami ellenállna a salétromnak, ott az okot kell megszüntetni!