Favédelem ápolóolajjal

Favédelem ápolóolajjal

A kerti bútor olajnövényi eredetű, oldószermentes, könnyen felhordható favédő anyag. Tökéletes választás, ha azt szeretné, hogy a fa kinézete természetes maradjon.Használatával jelentősen csökkenthető a fa nedvességfelvevő képessége. Az olaj mélyen beszívódik a fába, így nem képez filmréteget. Felülete rugalmas és szennytaszítóvá válik. Főleg trópusi keményfa tárgyak ápolására ajánlott, de használható másfajta fából készült kültéri faépítmények, járófelületek, nyílászárók, kerti bútorok, gyerekjátékok, hajók kezelésére is. A puhafa és bükkfafelületeket nem szabad tartós ázásnak kitenni.

Felhordásakor a fafelületnek, tisztának, száraznak és zsírmentesnek kell lenni.A korábban felhordott anyagokat teljesen el kell távolítani. Ha szép sima felületet szeretne elérni, a fafelületet nedves ronggyal törölje át, majd száradás után finomszemcsés csiszolópapírral csiszolja teljesen simára. A lazaszerkezetű fafajtákból készült kültéri tárgyakat alapozni szükséges. A következő művelet csak az alapozó teljes száradása és finomcsiszolása után következhet. A faápoló olajok felhasználásra készek, nem kell hígítani, de használat előtt és közben néha fel kell keverni. Felhordásukhoz ecsetet, vagy puha, nem szöszölő rongyot használjon. Egyenletesen, szálirányba, felesleg nélkül dolgozza fel az anyagot. Ha a fa hamar beszívja az olajat, vékonyan kenje át még egyszer. A be nem szívódott olajat törölje le. Így egyenletes, szép felületet kap, elkerülve a megfolyások és a túlkenés  által okozott foltosodást. A tökéletes védelem érdekében két réteg felhordása, javasolt, de az első réteg száradása után finoman csiszolja át a felületet.

Nagyon fontos:
kültérben esőre álló időben, vagy erős, közvetlen napsütésben ne dolgozzon!

A faolajok nem tökéletesen UV-állóak, főleg a színtelen változata. Ezért, ha azt szeretné, hogy a kezelt felület ne csak az első évben, hanem évek múlva is olyan szép maradjon mint új korában, évente fel kell újítani.

 

 

A fa megmunkálásának módja

Az olajozott fametszetek a modern lakkok tápláló alternatívája. Védi és szépíti a fát, miközben vízálló felületet hoz létre, és kiemeli a fa struktúráját. Akár lenmagot, Tung olajat vagy más típusú olajat használ, csak néhány egyszerű lépésben megtanulhatja a fafeldolgozást.

 

Lépések

 

1

Csiszolja a fát sima felületre extra finom 220 -as csiszolópapírral.

 

 

 

 

2

Vigyen fel egy minimális mennyiségű olajat az olajat közvetlenül a fa egy kis részére.

Az ásványi olaj tökéletesen alkalmas olyan fa projektekhez, amelyeknek élelmiszerbiztosnak kell lenniük, például vágódeszkákhoz.

 

 

 

3

Dörzsölje az olajat a fa alá egy tiszta, száraz, puha ruhával.

Ügyeljen arra, hogy az olajat a fa természetes szemcse irányába dörzsölje. Keményen dörzsölje be a fába.

 

 

4

Folytassa ezt a folyamatot, amíg az összes fát be nem fedi.

 

 

5.

Hagyja, hogy az olaj körülbelül 30 percig maradjon a fán.

 

 

6.

Távolítsa el a felesleges olajat a fáról egy száraz ruhával.

 

 

7

Hagyja a fát legalább 24 órán át állni.

 

 

8.

Öntsön minimális mennyiségű olajat egy 600-as vagy 800-as nedves és száraz csiszolópapírra.

 

 

9.

Az olajat a csiszolópapír segítségével dolgozza be újra a fába. Ez segít az olajat mélyen a pórusokba tolni, és valóban javítani kezdi a fa természetes szemcséjét.

 

 

10.

Ismételje meg ezt a folyamatot, amíg be nem fedi a fa teljes felületét az olajozott csiszolópapírral.

 

 

11.

A felesleges olajat száraz ruhával törölje le a fáról.

 

 

12.

Hagyjuk állni még 24 órán át.

 

13.

Ismételje meg a csiszolópapíros-befejezést, ahányszor csak akarja, amíg el nem éri a kívánt fényességet. Csak győződjön meg róla, hogy rendesen legyen eltávolítva a felesleges olaj, majd és hagyja, hogy a fa 24 órán át száradjon az egyes rétegek között.

Az olaj teljes gyógyulása több napig is eltarthat.