Csempe felújítása, alapozása, festése.

csempefestés előtte-utána

Csempe felújítása, alapozása, festése.

Ebben az esetben a csempézés fugája nem tűnik el, egyszerűen átfestésre, lakkozásra kerül a csempe felületével együtt. Belső térben, oldalfalakon biztonságos megoldás. Ezzel a felújítási módszerrel vékony festék réteget festünk a csempézésre, ezért járófelületeken alkalmazva nem ajánljuk! Amennyiben valaki úgy dönt hogy ennek ellenére mégis elkészíti járófelületen, abban az esetben a minden napos használat közben fokozottan kímélni kell!

A HARZO termékek minden esetben vizes bázisú anyagok! A szerszámok vízzel moshatóak!

Hozzá való termékek: használat előtt minden anyagot alaposan keverjen fel!

. HARZO T-16 vizes bázisú egykomponensű alapozó olyan helyiségekbe ahol a vízterhelés minimális (pl. wc) vagy HARZO T-16 2K vizes bázisú kétkomponensű alapozó olyan helyiségekbe ahol a vízterhelés erős (pl. fürdőszoba)

. HARZO Color fedőfesték, fehér színben vagy színre keverve (festékboltban RAL és NCS színrendszer szerint színezhető, illetve házilag, vizes bázisú kézi színező pasztákkal)

. HARZO két-komponensű vizes lakk (kevésbé vízterhelt helyiségekben pl. wc, elég a HARZO Color fedőfestéket alkalmazni, nem fontos a kétkomponensű vizes lakkot is)

. HARZO Fényesítő-Ápoló

Munkafolyamat, rétegrend leírása:

 

  1. Előkészítés, zsírtalanítás

A csempe zsírtalanításához használhat Trisót, meleg vízben feloldva vagy bármilyen zsíroldót. A zsír leoldása után tiszta vízzel mossa át alaposan a csempét. Törölje szárazra. Ügyeljen arra hogy a zsírtalanító lemosása után a megszáradt csempéről a zsírtalanító maradványait (fátyolos réteg), száraz ronggyal alaposan törölje le!

  1. Javítások

Nem kívánt lukak, kisebb hibák javítása HARZO Fix Kiegyenlítő és tömítőanyaggal illetve a HARZO Fix javító tapasszal történjen.

  1. Alapozás

Hibák javításának teljes száradása után a HARZO T-16 hídképző alapozó egyenletes felkenése, eldolgozása következik hígítás nélkül (a kétkomponensű alapozóhoz 10-15% víz hozzáadása szükséges), egy rétegben ecsettel a sarkokban és a széleken illetve rövid szőrű (kb. 10-15 mm szálhosszúságú) hengerrel a nagyobb felületeken.  Egykomponensű T-16 alapozó kiadóssága: 10-11m2/liter/réteg. Kétkomponensű T-16 alapozó kiadóssága: kb. 8-10 m2/kg/ réteg. Száradási ideje mindkét terméknek: kb. 2-3 óra, függ a hőmérséklettől és a megfelelő szellőztetéstől, ventilálástól. Az egykomponensű alapozó száradási idő után azonnal átvonható. A kétkomponensű alapozónál célszerű az átvonhatósággal, száradási idővel együtt 4-5 órát várni!

Egykomponensű T-16 alapozó kiszerelése:

. 250 ml

. 1 liter

. 4 liter

. 10 liter

Kétkomponensű T-16 alapozó kiszerelése:

. 0,5 kg (A+B komponens)

. 1 kg (A+B komponens)

. 4 kg (A+B komponens)

  1. A szín kenése

Fehér illetve színre kevert HARZO Color fedőfestékkel két-három rétegben kell lefestenie a megszáradt T16 alapozót.

Amennyiben maszkoló (ragasztó) szalaggal bordűrt kíván kialakítani vagy egyéb felületen maszkoló szalagot használni, arra ügyeljen, hogy azt minden esetben csak a rétegek teljes száradása után távolítsa el, és ha szükséges maszkolja újra!

  1. Lakkozás (elhagyható munkafolyamat, ha nem erős vízterhelésű helyiség oldalfalát újítja fel pl.wc)

A HARZO Color fedőfesték megszáradása után amennyiben szükséges, következhetnek az utolsó apróbb javítások, majd a HARZO kétkomponensű vizes lakk (sűrű, fehér színű, száradás után színtelenné váló) bekeverése, felkenése.

A lakk bekeverése az A. komponens felkeverésével kezdődik, majd az A. és B. komponens összeöntése és átkeverése következik tiszta vödörben, tiszta keverőszárral, 5-6 percig keverje, hogy a kémia folyamatok beinduljanak. Kényelmesen kb. 2 óra áll rendelkezésére a lakk felkenéséhez, hengerezéséhez azután a lakk el kezd bekötni a vödörbe. Mindig tiszta hengerrel, ecsettel és lehúzó ráccsal dolgozzon!! Lakkozáshoz érdemes rétegenként új hengert, ecsetet, lehúzó rácsot alkalmazni amennyiben nem tudja alaposan kimosni! Javasoljuk hogy a lakkozáshoz a Shuller márka MICROLINE PRO 17mm szőrhosszúságú festőhengerét használja és jó minőségű ecsetet!

Az első réteghez 5% vizet kell hozzáadnia amit össze kell kevernie és így felkenni. Majd 2-3 óra száradás után még egyszer le kell kennie, de víz hozzáadása nélkül. A második réteg felkenése után ismét minimum 2-3 óra száradási időt biztosítson.

Amíg nem ismeri meg az anyag viselkedését, egyszerre mindig csak egy falrészt kenjen le, majd utána a következő falrészt. A kétkomponensű lakkot figyelmesen kezelje!! Amennyiben szükséges a lakkot beosztani, többfelé mérni, használjon digitális háztartási mérleget a kiméréshez és ügyeljen a súlyrész arányok pontos betartására!

Száradási idő rétegenként: kb.2-3 óra, ami függ a levegő hőmérséklettől és a szellőztetés lehetőségeitől, ventilálástól.

Abban az esetben, ha nem vizes helyiséget újítunk fel, alkalmazhatjuk a HARZO egy komponensű Parkett lakkot is a felület megvédése céljából minimum kettő de inkább három rétegben!

Rétegek közötti száradási idő: kb. 2-3 óra, hőmérséklettől, szellőztetéstől függően.

Mindkettő lakk kiadóssága: kb. 10-12 m2/réteg/kg és mindkettő lakk vizes hígítású.

A HARZO kétkomponensű Lakk kiszerelései:

. 1 kg (A+B Komp.)

. 4 kg (A+B Komp.)

matt fényben kapható, száradása után a fénye HARZO Fényesítő-Ápolóval változtatható, fényesíthető.

A HARZO egy komponensű Parkett lakk kiszerelései (arra az esetre ajánljuk, ha nem a HARZO kétkomponensű lakkot választja, mert nem vizes helyiséget újít fel):

. 250 ml

. 1 lit

. 2,5 lit

. 5 lit

Fényes, Selyem és Matt fényű változatban kapható.

  1. Ápolás, fényezés

A HARZO Fényesítő-Ápoló a megszáradt lakkok mikronnyi, szabad szemmel nem látható pórusait tömíti be és alkot koptató hatásoktól védő réteget, ami nagyon könnyen takarítható, tisztántartható. Számtalan réteg felhordható egymás után a száradást követően. Az ápolóval hetente, havonta, évente újra és újra ápolhatjuk a felületet, biztosítva fényét és a takarítás könnyeddé válásának élményét.

HARZO Fényesítő-Ápoló vízszerű, fehér színű, száradás után színtelenné váló folyadék. A teljesen megszáradt lakkon két-három rétegben egy mikro szálas felmosó mop alkalmazásával kell eldolgozni, egyenletesen szétoszlatni. A Fényesítő ápolót rövidszőrű (kb. 10 mm szőrhosszúságú) festőhengerrel lehet felhordani az oldalfalra, vagy a moppra felhengerezni, majd egyenletesen szétoszlatni moppal az oldalfalon.

Ügyelni kell hogy ne folyjon meg!!

Rétegek közötti száradási idő kb. 30-40 perc, hőmérséklettől függően.

Kiadóssága kb. kb. 60 m2/réteg/liter.

kiszerelés:

. 0,5 liter

. 1 liter

A HARZO FÉNYESÍTŐ-ÁPOLÓT ÉRDEMES MEGŐRIZNI!

Bármikor ápolható, frissíthető vele az így elkészített munkafelület és nagyon kiadós.

Alkalmazható továbbá: fényében kopott, festett vagy lakkozott fa, bútor, lakkozott parketta, laminált parketta, linóleum valamint zománcfestékkel festett felületeken megújítás, ápolás céljából.

Selyem-matt és fényes változatban kapható.

A fentebb leírt anyagokat és technikákat járófelületekre és zuhanykabinokba csak a HARZO T16 kétkomponensű alapozó felhasználása mellett alkalmazza!

Járó felületeken, tusolókban, épített tusolókban, nagy forgalmú fürdőkben, öltözőkben, ipari környezetben NE alkalmazzák szakember segítsége és a gyártó szakirányú tanácsai nélkül! Ezekben az esetekben keressék fel alkalmazás technikusainkat az vagy Tel: 06 70 623 7610 elérhetőségen!

Szakmai konzultációt követően a zuhanyzók oldalfalainak alapozására minden esetben a HARZO T-16 kétkomponensű alapozót kell alkalmazni! Járófelületekre leginkább a HARZO vastagbevonatokat ajánljuk!