A színválasztás ABC-je

A színválasztás ABC-je

A színek kiválasztásánál mindig koncentráljon a teljes képre

Minden szín gyönyörű, ha a megfelelő helyre kerül: nincsenek jó vagy rossz árnyalatok. Egyetlen szín megváltoztatásával a mellette lévők hatása is megváltozik, átértékelődik.

Kiemelhetünk általa egy bizonyos szobarészletet, felületet, információkat közölhetünk vele. Befolyásolhatjuk velük az emberek hangulatát és reakcióikat.
Hogy a színválasztást könnyebbé tegyük az Ön számára, nézzünk néhány alap példát, hogyan hatnak a színek emberekre és terekre.

A skandináv stílusú enteriőr időtlenséget és egyszerűséget közvetít. A hó és a jég nyugodt, világos árnyalatai nyugodt hangulatot teremtenek. Gyöngyházas felületek szintén a hideg nyugalom hírnökei. A hátsó falakat Taika Gyöngyházas Falfénnyel díszítettük.

Színérzékelés

Tudományos tény, hogy a színek pszichésen és fizikailag is hatással vannak ránk. Befolyásolják például hőérzetünket és a távolságok érzékelését is – mindezt mindannyian másképp érezzük, hiszen eltérő (pl. gyermekkori) tapasztalatok alapján asszociálunk dolgokra.

Habár az az általános nézet, hogy egy helyiségben mindig a járófelület a legsötétebb színű, ennek ismeretében fantáziánkra hagyatkozva kialakíthatjuk akár pont az ellenkezőjét is, hiszen izgalmas enteriőrt teremthetünk sötétebb árnyalatú falakkal és világos vagy éppen fehér bútorokkal, szőnyeggel. Ez a hatás pedig a jól megválasztott helyi világítással ügyesen fokozható.

Fény nélkül színek sem léteznek

A színek megállapításában a fény alapvető szerepet játszik. Ugyanaz az árnyalat másképp fest napfénynél, árnyékban és mesterséges fénynél, s ez utóbbi típusa is teljesen másként láttatja a színeket. Éppen ezért a színválasztáskor is nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy ugyanolyan fénynél bökjünk rá a megfelelő árnyalatra, mint amilyen a festendő helyiségben is lesz.

Érdekesség, hogy kültéri festésnél a meleg és világos színek az északra és keletre, a viszonylag hideg színek pedig déli és nyugati homlokzatokon mutatnak leginkább.
A beltéri használathoz pedig a fényviszonyokon túl a festendő helyiség funkcióját, az azt használók személyiségét, korát és szokásait kell figyelembe vennünk.

A világítás egy nagyon fontos tényező a szoba színében. A természetes fény a legmegbízhatóbb színeket mutatja, míg az izzólámpa melegebb hangokat és sárgákat mutat, a fluoreszkáló világítás éles kék hangot ad. Mielőtt eldöntöd, hogy festeni akarja az egész szobát, festse a falon egy különböző színárnyalatot. Még egy falon is festhet minta egy másik falra, hogy megnézze, hogyan változik a szín az adott falra eső fénytől függően. Mielőtt végleges döntést hozna a kívánt színről a szobában, ellenőrizze a szín különböző napjait, a világítás be- és kikapcsolásával. Ez biztosítja, hogy tájékozott döntést hozzon színével.

A színválasztás kritériumai

Ha már elképzeltük, hová milyen árnyalatot szeretnénk festeni, érdemes otthon keresni egy valós színmintát (lehet az akár egy textil darabka is), hogy a szaküzletben összehasonlítva a színkártya árnyalataival, pontosan ki lehessen választani a megfelelőt és ne egy, csupán a fejünkben létező bizonytalan, folyamatosan változó kép legyen a támpont.

Hiszen hiába is kérünk meg egy csoportot, hogy írják le szavakkal a fejükben lévő “alma piros” árnyalatot és válasszák is ki az eléjük fotók közül a megfelelőt, sokan sokfélét fognak kihúzni a halomból – hiába áll rendelkezésünkre számos kifejezés, hogy szavakba öntsük gondolatainkat.

A színek hangulatkeltő hatása

Általában a kiválasztott árnyalatok összességével valamilyen hangulatot szeretnénk elérni az adott térben.

Más színeket választunk, ha a helyiség ablakai méretéből, mennyiségéből illetve a szellős bútorozottságából kifolyólag friss, világos árnyalatokra van szükségünk és megint mást, ha egy kuckós, hangulatos, berendezési tárgyakkal telizsúfolt hálót szeretnénk átfesteni. Ezen kérdésekre adott válaszaink segítenek eldönteni, hogy a halvány, tört árnyalatok és a vibráló élénk színek közötti skálából melyek lesznek számunkra az ideálisak.

Képeket és ötleteket akár otthoni dekorációs magazinokból is kinézhet, újságok segítségével meghatározhatja a kívánt környezeti szín témáját.

A színválasztás kizáráson alapszik

Ha elképzeltük a számunka kívánatos enteriőrt, ezzel a színskálában található árnyalatok ezreinek felét már ki is zártuk, mint lehetséges színt.

Azt is rögtön meg tudjuk mondani, hogy megközelítőleg melyik színtartományban keresgélnénk, nagyon sötét legyen-e vagy nagyon világos és így tovább. Ezzel még közelebb kerülünk a keresett színhez, de legjobb talán tovább szűkíteni a kört a dekoráció többi részleteivel.

A padló árnyalata és textúrája például eleve kizár majd jó néhány újabb színcsoportot. A megmaradt lehetséges árnyalatok között már könnyedén rálelhetünk arra a bizonyosra.

Harmónia

Az emberek többsége az egymással egyensúlyban és harmóniában lévő szín-sémákat kedveli. Egy enteriőrön belül a színek harmóniája azok kontrasztjain alapszik, ahogy meghatározzák a helyiség kontúrjait, és segítenek észlelni az egyes tárgyakat, részleteket.

Az egymással rokon színek harmóniája a skálán egymáshoz közel elhelyezkedő árnyalatokból áll össze, mint pl. a sárga, a narancs és a piros. Létezik azonban monokróm harmónia is, amikor egy bizonyos szín világosabb és sötétebb árnyalatai adják az alapot a hangulathoz.

Ha komplementer színeket használunk, mint pl. sárga és ibolyakék vagy vörös és zöld, feszültséggel, dinamikával teli életteret kapunk.

Még a nyugodt enteriőrök is igénylik a kontrasztot.

A nyugodt és visszafogott enteriőrök világos és tompa színekből születnek, amelyeket ezáltal tágasnak, hangulatosnak érzékelünk.  A békés atmoszféra egyik elengedhetetlen megteremtője a matt fényfokozatú falfesték. A természetes árnyalatok használata a falon kiemeli, hangsúlyozza a berendezési tárgyakat, textíliákat.

Egy fekete-fehér enteriőr méltó példája lehet a világos és sötét kontrasztjának, amely akkor is hatásos, ha más színt egyáltalán nem is használunk.

A színválasztás megváltoztatja a térérzetet

A meleg és gazdag színek intenzív atmoszférát teremtenek, míg a fényes festékkel dekorált felületek extra dinamizmust ajándékoznak a felületnek. Meleg színek alkalmazása esetén érdemes kiegészítésképpen némi világos és természetes színt is felvinni, hogy az összhatás kevésbé legyen aggresszív.

Érdekes a színek térformáló hatása is. Példának okáért a vörös színt tarták a leginkább energikusnak, amely kiválóan vezeti a tekintetet. Éppen ezért egy túlságosan hosszú, keskeny szoba két rövidebbik végét érdemes kifesteni vele, hogy valamennyire becsapja érzékeinket és szimmetrikusabbnak láttassa a helyiséget.

Vízszintes sávok, csíkok felfestésével a szűk szoba optikailag szélesíthető, a függőleges csíkok pedig magasabbá varázsolják számunkra azt. A világos színek látszatra növelik a helyiséget, a meleg, sötét színek pedig ellenkező hatással bírnak. A hideg árnyalatok (mint pl. türkiz) pedig szellősebb, nyugodtabb érzést biztosítanak. Egy túl magas szobát viszont alacsonyabbá tehetünk egy olyan lépéssel, hogy az oldalfalakat világosabbra, a mennyezetet pedig sötétebb árnyalatúra festjük.

Kapcsolódó termékek